Ingredienser
1,5 kg grytbitar av tex högrev skurna i ca 3 cm stora kuber
8 st schalottenlökar
2 st medelstora morötter
2 st palsternackor
3 hg trattkantareller eller gula kantareller
3 lagerblad
1 liter kalvfond
½ liter rött vin
1 – 2 msk salvia
6 dl grädde
Smör
Salt och peppar
Majsenamjöl
300 g savoykål strimlad
Tillagning
(Använd gärna en gjutjärnsgryta till detta recept.)
Skala och skär morötter och palsternacka i stora bitar. Skala löken och dela en gång på mitten om de är stora. Bryn köttbitarna i smör, salta och peppra. Lyft ur köttet och lägg på en tallrik. Bryn på grönsakerna och svampen i smöret. Tillsätt köttet, vinet, buljongen och kryddorna. Låt köttet koka i ca 1,5 timmar. Ta upp en bit och smaka av för att se om det blivit mört. Tillsätt grädde och fortsätt koka samman allt till en krämig konsistens. Smaka av och krydda med salt och peppar. Vill ni kan ni reda grytan med majsenamjöl & vatten för att få den lite fastare. En stund innan ni serverar tillsätt savoykålen och koka upp. Den ska läggas i på slutet för att behålla sin fina färg. Grytan görs med fördel dagen innan så den får stå och gotta till sig.