"Det handlar om att investera i svensk gastronomis framtid." Helene Kugelberg, vd för Årets Kock
JUNIORKRÖGARE 2025
Om initiativet Juniorkrögare 2025
FÖR ATT SVERIGES MATSCEN SKA KUNNA HÅLLA SAMMA HÖGA NIVÅ I FRAMTIDEN KRÄVS FLER KOCKAR. ÅRETS KOCK ELEVFOND ARBETAR LÅNGSIKTIGT FÖR ATT FLER SKA HITTA IN I DE PROFESSIONELLA KÖKEN OCH GE NÄSTA GENERATIONS MATLAGARE RÄTT VERKTYG ATT LYCKAS.
Årets Kock har därför instiftat Årets Kock Elevfond som stöttar blivande kockar med kunskap, inspiration och vägledning.
Som ett led i arbetet att stärka och lyfta unga kocktalanger skapar Årets Kock Elevfond nu tillsammans med Carotte ett gemensamt initiativ att stötta och lyfta nästa generations kockar.
Du som är kock i åldern mellan 19–23 år får möjligheten att tävla om att få driva din egen kvällsrestaurang under två kvällar med vägledning av nyckelpersoner från Carotte samt Gastronomiska ledare Albin Edberg.
MATLAGNINGSAKTIVITET
Det får vinnaren
ÄR DU MELLAN 19-23 ÅR? NU HAR DU CHANSEN ATT DRIVA DIN EGNA RESTAURANG MELLAN DEN 8-9 MAJ 2025. HAR DU INGEN ERFARENHET AV ATT DRIVA KROG? VI GER DIG KUNSKAPEN FÖR ATT LYCKAS!
Det får vinnaren av Juniorkrögare 2025:
– Titeln Juniorkrögare 2025.
– Driva din egen kvällsrestaurang mellan 8 – 9 maj i Carottes restaurang Agdas på hörnet.
– Ett ovärderligt mentorskap under genomförandet av Albin Edberg som förbereder dig för framtiden.
– Hjälp med konceptutveckling: från meny och råvaror till personalhantering.
– Råvaror och tävlingslokal, sponsrade av Arla och Martin & Servera.
– Ersättning på 7500 kr för att kompensera eventuell tjänstledighet i samband med arbetet.
– Resor och boende för dig som inte bor i Stockholm.
– Fysiskt och digitalt diplom signerat av juryn.
– Publicitet i media samt sociala kanaler.
– Två biljetter till finaltävlingen av Årets Kock 2025.
JUNIORKRÖGARE 2025
Ansöknings- processen
EN MATLAGNINGSUPPLEVELSE UTÖVER DET VANLIGA, DÄR TÄVLINGSANDA OCH KREATIVITET MÖTS I KÖKET!
- Anmälan, 19 december 2024 till 31 januari 2025: Du skickar in din anmälan och motiverar varför just du ska vinna. Detta genom att svara på några frågor – antingen i text eller kortare videoklipp.
- Intervjuer, 31 januari till 13 februari 2025: Årets Kock och Carotte väljer ut de mest intressanta ansökningarna och bjuder utvalda personer till en intervju. Fyra finalister går vidare till uttagningstävlingen.
- Du får öva på den rätt du vill presentera, med sponsrade råvaror som skickas hem till dig från Martin & Servera samt Arla.
- Uttagningstävling, 20 mars 2025: I finalen får du laga din tävlingsrätt till juryn. Upplagningen sker på Arlas huvudkontor i Stockholm och vinnaren utses på plats den 20 mars.
- Driva kvällsrestaurang, 8 till 9 maj 2025 på Agdas på hörnet: tillgänglighet krävs under hela vecka 19 i Stockholm.
JUNIORKRÖGARE 2025
Så fungerar det
HUR DU DRIVER DIN RESTAURANG.
– Vinnaren får ett ovärderligt mentorskap under genomförandet av Albin Edberg, gastronomisk ledare på Carotte – som förbereder dig för framtiden.
– Tillsammans med din mentor komponerar du din egen meny, där trerättersmiddag ska serveras.
– Maten matchas med passande dryck.
– 80-100 betalande gäster per kväll mellan den 8-9 maj 2025.
– Med ett erfaret team driver du Agdas på hörnet under två kvällar.
– Eventuellt överskott går oavkortat till Årets Kock Elevfond.
JUNIORKRÖGARE 2025
Juryn
JURYN SOM KOMMER ATT BEDÖMA FINALISTERNA I UTTAGNINGSTÄVLINGEN ÄR:
Michael Andersson, Årets Kock 2024.
Desirée Jaks, Årets Kock 2023.
Klas Lindberg, Årets Kock 2012.
Albin Edberg, Gastronomisk ledare på Carotte.
Juryn bedömer din rätt utifrån smak, kreativitet, tillvägagångssätt, arbetsmetod, hållbarhetsaspekt och presentation.
Ansök innan 31 januari 2025.
JUNIORKRÖGARE 2025
Mer om restaurang Agdas på hörnet
AGDAS PÅ HÖRNET ÄR KÄNSLAN AV ETT STORT VARDAGSRUM. EVENEMANGSRESTAURANGEN I CENTRALA STOCKHOLM HÅLLER ÖPPET FRÅN TIDIG VARDAGSMORGON TILL EFTERMIDDAG – OCH DÄREFTER SOM EVENT- & FESTVÅNING FÖR SLUTNA SÄLLSKAP TILL SEN KVÄLL UNDER BÅDE VARDAGAR OCH HELGER.
För ett år sedan slog Carotte upp dörrarna till Agdas på hörnet i helt nyrenoverade lokaler som tidigare varit stängda för allmänheten. Platsen inspireras av den svenska konstnärinnan Agda Österberg – en kvinna som tog konstvärlden med storm med sin färgstarka talang. Något som speglar sig i restaurangens uttryck.
Nu lämnar vi alltså över Agdas på hörnet till vinnaren under den 8-9 maj 2025. Två kvällar som kommer fyllas av ett hundratal gäster, kreativitet och framåtanda.
Resten av året går det utmärkt att abonnera Agdas på hörnet för upp till 150 personer under kvällar och helger där Agdas kockar och projektledare skräddarsyr meny och bar efter önskemål. I anslutning till restaurangen finns även access till konferensvåning där det största rummet tar emot så många som 97 personer.
Adress: Regeringsgatan 107.