Juniorkrögare 2025 – vinn din egen restaurang

SVERIGES KULINARISKA FRAMTID ÄR BEROENDE AV ATT UNGA TALANGER HITTAR VÄGEN TILL DE PROFESSIONELLA KÖKEN OCH INSPIRERAS ATT STANNA KVAR I BRANSCHEN. ÅRETS KOCK ELEVFOND OCH CAROTTE GÅR NU SAMMAN I EN GEMENSAM SATSNING FÖR ATT STÖTTA OCH LYFTA FRAM NÄSTA GENERATIONS KOCKAR GENOM DEN NYA TÄVLINGEN JUNIORKRÖGARE 2025.

En plattform för unga kockars ambitioner
Med fokus på utveckling, inspiration och praktiska möjligheter lanseras tävlingen Juniorkrögare 2025 där unga kockar mellan 19–23 år får chansen att skapa, leda och genomföra sin egen kvällsrestaurang under två kvällar i maj på Agdas på hörnet. En centralt belägen evenemangsrestaurang som drivs av Carotte på Regeringsgatan 107 i Stockholm.

Med stöd av Carottes gastronomiska ledare Albin Edberg och andra nyckelpersoner, får vinnaren hjälp att utveckla och presentera sitt eget koncept och sin egen meny för upp till 100 betalande gäster per kväll. Överskottet går oavkortat till Årets Kock Elevfond.

Ett steg för att stimulera återväxten i köksyrket
– Vi ser ett behov av att stärka återväxten i restaurangbranschen och säkerställa att unga talanger ges rätt förutsättningar för att utvecklas. Genom detta initiativ vill vi inte bara inspirera, utan också ge nästa generation praktiska erfarenheter som för dem närmare sina drömmar, säger Helene Kugelberg, vd för Årets Kock.

– På Carotte brinner vi för att skapa möjligheter för unga människor att utvecklas. Vi har varit en del av svensk besöksnäring och matsverige i över 40 år genom vår bakgrund som kvalitativt cateringbolag. Årligen utbildar vi ca 750 unga servicetalanger i vårt eget program Carotte Academy. Detta för att ge dem rätt förutsättningar att lyckas inom serviceyrket och besöksnäringen. Genom initiativet Juniorkrögare 2025 vill vi lyfta fram kökstalanger och deras kreativitet för att stimulera passionen för köksyrket, säger Oscar Ohlsén, koncernchef för Carotte Group.

Tävlingen – det är lätt att delta
I ansökan svarar deltagarna på enkla frågor som beskriver deras vision. Ansökan är öppen till och med den 31 januari 2025. Efter en urvalsprocess kommer fyra finalister att få presentera sina rätter för en jury bestående av Michael Andersson, Årets Kock 2024, Desirée Jaks, Årets Kock 2023, Klas Lindberg, Årets Kock 2012 och Albin Edberg, Gastronomisk ledare på Carotte.

Finalen äger rum den 20 mars på Arlas huvudkontor med stöd av Martin & Servera. Vinnaren kammar hem titeln Juniorkrögare 2025 och får driva sin egen kvällsrestaurang i centrala Stockholm på Agdas på hörnet med stöd av Albin Edberg som mentor.

En satsning på framtidens gastronomi
– Det här initiativet är en viktig del av vårt arbete i samband med Årets Kock Elevfond. Vi vill ge unga kockar verktygen att lyckas och samtidigt skapa en plattform för att deras passion ska få blomstra. Det handlar om att investera i svensk gastronomis framtid, avslutar Helene Kugelberg.

Välkommen med din ansökan
Mer information om tävlingen Juniorkrögare 2025 och ansökningsprocessen finns hos Årets Kock och Carotte. Ansökningar tas emot fram till den 31 januari 2025.

Ansök här: HÄR