Allhelgona

Allhelgona helg är en familjehelg för mig. Laga mat tillsammans med barnen och bjuda hem släkten. Här kommer ett härligt recept på en varmrätt som är god och går att förbereda. För mig är det oerhört viktigt, att kunna vara med på sin egen middag och inte hamna i köket hela kvällen. Smaklig måltid.

Carotte-mat-150215-60289x

Mat till Allhelgonahelgen

Mustig höstgryta med kantareller, plommonchutney, rostade rotfrukter - 6 personer

Ingredienser
1,5 kg grytbitar av tex högrev skurna i ca 3 cm stora kuber
8 st schalottenlökar
2 st medelstora morötter
2 st palsternackor
3 hg trattkantareller eller gula kantareller
3 lagerblad
1 liter kalvfond
½ liter rött vin
1 – 2 msk salvia
6 dl grädde
Smör
Salt och peppar
Majsenamjöl
300 g savoykål strimlad

Tillagning
(Använd gärna en gjutjärnsgryta till detta recept.)

Skala och skär morötter och palsternacka i stora bitar. Skala löken och dela en gång på mitten om de är stora. Bryn köttbitarna i smör, salta och peppra. Lyft ur köttet och lägg på en tallrik. Bryn på grönsakerna och svampen i smöret. Tillsätt köttet, vinet, buljongen och kryddorna. Låt köttet koka i ca 1,5 timmar.  Ta upp en bit och smaka av för att se om det blivit mört.  Tillsätt grädde och fortsätt koka samman allt till en krämig konsistens. Smaka av och krydda med salt och peppar.  Vill ni kan ni reda grytan med majsenamjöl & vatten för att få den lite fastare. En stund innan ni serverar tillsätt savoykålen och koka upp. Den ska läggas i på slutet för att behålla sin fina färg. Grytan görs med fördel dagen innan så den får stå och gotta till sig.

Plommonchutney

Ingredienser
6 st plommon
3 msk farinsocker
¼ dl rödvinsvinäger
50 gr smör
1 dl rött vin

Tillagning
Kärna ur plommon, klyfta dem i lagom stora bitar. Smält smöret, tillsätt plommon och farinsocker. Låt detta fräsa samman. Tillsätt vinäger och rött vin. Koka samman allt tills plommonen blivit mjuka. Jag tycker att plommon gärna får ha en lite kärna i sig. 

 

Rostade rotfrukter

Ingredienser
10 stora potatisar
3 – 4 Morötter
3 Palsternackor
6 st Schalottenlökar
4 klyftor vitlök
Olivolja
Salt och peppar

Tillagning
Sätt ugnen på 230 grader. Tvätta rotfrukterna. Behåll gärna skalet på. Dela morot och palsternacka på längden och potatis i klyftor. Skala löken och vitlöken. Skär vitlöken i skivor.  Blanda allt med olivolja salt och pepper. Bred ut på en plåt med bakplåtspapper.Grädda i ugnen. Vänd då och då. Se till att de inte bränner vid.

Att köra rotfrukter på hög värme gör att de får en fin yta och inte börjar koka. Viktigt är att man inte lägger rotfrukterna på varandra utan sprider ut dem på plåten.

Ni kan förbereda rotfrukterna flera timmar innan och värma upp igen. Men då gärna på hög värme så de får tillbaka sin krispighet.

 

Hoppas det smakar!